Paul en Ilona (N-O Kreta 2011)

Trouwen in Agios Nikolaos
 
 Direct na het huwelijksaanzoek op het  prachtige stenen strand van Plaka (met uitzicht op Spinalonga) kwam het idee om  te trouwen op Kreta en wel in Agios Nikolaos.
 Zo was de reis een half uur  later helemaal rond. Eenmaal thuis ga je dan achter de documentenstroom aan en  dat viel niet mee. Integendeel zelfs: steeds verschillende berichten zodat je  net geen eensluidend verhaal hebt. Wat nu??
 We werden gewezen op de Griekse  Bruiloft en dat klonk als muziek in de oren. Na een bezoek gebracht te hebben  bij Brigitte thuis waren we er helemaal van overtuigd: dat kom helemaal in orde.  En dat kwam het ook. Totdat een brand van het gemeentehuis in onze woonplaats  letterlijk en figuurlijk roet in het eten gooide. Alle documenten in het  gemeentehuis waren in de brand verloren gegaan.
 Het werd maanden langer  wachten eer we de documenten hadden. Toen deze er eenmaal waren ging e.e.a. in  een stroomversnelling En dat dankzij de geweldige hulp van Brigitte. Het was  uiteindelijk jammer dat Brigitte niet mee ging omdat we daar alles zelf konden  regelen met hulp van onze Nederlandse en Griekse vrienden ter plekke.
 Toe we  zelf in Agios aankwamen (1½ week voor onze bruiloft) bleek dat in het  gemeentehuis alles gereed lag. We moeten ook erkennen dat Lucia Jongbloed  (eigenaresse van de Toodeliedokie bar te Agios Nikolaos) het voortreffelijke  voorwerk van Brigitte super afrondde.
 1 Week voor de bruiloft kwam onze  familie (met de vaders van 84 en de moeders van 80 incluis!!!) aan en het werd  de hele week één groot feest. Je vergeet een bruiloft zo wie zo niet maar dit  vergeten we absoluut nooit meer. Wat een vreugde, blijdschap en genot.
 Dit  kwam mede door de grote Griekse gastvriendelijkheid. Ongelooflijk!!
 
 Op  onze trouwdag begonnen we om 7 uur met een duik in de zee: heerlijk verkwikkend.  Om 9.00 uur het gezamenlijke ontbijt waarbij de bruidegom steeds stiller werd  want het moment kwam eraan dat de bruid zich zou gaan afzonderen. Om 11.00 uur  arriveerde de fotografe en toen kwam ook het moment dat de bruid zich zou gaan  tonen. En hoe prachtig schreed ze de trap af. Samen met de getuigen!!
 De weg  naar de trouwlokatie (die we te voet aflegden) was een grote troimftocht. Vanuit  alle hoeken kwamen de Grieken en toeristen naar buiten om te applaudiseren. We  werden er gewoonweg stil van.
 Vervolgens ging e.e.a. in een stroomversnelling  met als afsluiter de scootertocht van de bruidegom met Lucia naar het  gemeentehuis om de benodigde stempels te halen. Een half uur later waren alle  documenten gereed. We kregen voortreffelijke medewerking van de ambtenaren van  Agios Nikolaos.
 Voor het hotel was de boulevard in beslag genomen door onze  familie en enkele Griekse vrienden. Dit was gewoonweg super: de bruidstaart met  champagne nuttigen met flanerende toeristen tussen ons door manoevrerend. Dat  kan alleen in Griekenland.
 In de avonduren gingen we met enkele taxi's op weg  naar Exxo Lakonia naar restaurant Stavrakakis. Hier wachtte de eigenaar Manolis  Stavrakakis ons samen met het personeel op. Hier hebben we genoten van een  geweldig diner met heerlijk eten en zalige wijn!!
 Na afloop gingen we nog  naar de Toodeliedokie bar om e.e.a. af te sluiten. De vermoeidheid begon toe te  slaan.
 Moe maar zeer voldaan gingen we rond 02.00 uur naar bed.
 
 Wat  hebben we genoten van de gemoedelijke sfeer bij zo een belangrijke gebeurtenis:  dat is wat iedereen bij is gebleven, de rust en kalmte die er heerste. Dit  mogelijk gemaakt door de typerende Griekse gastvrijheid en vooral de gewone  menselijke omgang naar gasten. Of wij dat nou zijn of iemand anders. Dat maakt  niet uit. Men is hier nog vooral mens vanuit het hart. Daarom zal ons hart  altijd aan Agios Nikolaos verbonden blijven. Ook omdat we er getrouwd zijn maar  vooral door onze Griekse vrienden ter plekke!!!
 
 Brigitte, jij bedankt  voor het rustpunt hier in Nederland. Jij bracht licht in de duisternis wat de  documenten betreft. Een absolute aanrader voor degenen die de plannen nog voor  zich hebben.
 
 Kalo Taxidi
 
 Ilona en Paul

Paul en Ilona (N-O Kreta 2011)